Poslednja izmena
31.10.2012

 

 

 

 građani kažu  
Komentari
Psi gospodare ulicama MZL
 
 

31.10.2012.

Za sada psi pobeđuju. Pisali smo već o tome i ništa se nije promenilo: psi beskućnici i dalje gospodare ulicama MZL i zbog toga mnogi naši sugrađani sa strepnjom izlaze iz svojih zgrada. Oni se s pravom pitaju: kako da se oslobode ovih napasti, šta rade nadležne službe i što neko već jednom ne reaguje. Ali nije to tako jednostavno, jer sve službe marljivo rade svoj posao i redovno pišu svoje izveštaje. I ako čitate te izveštaje vidite da je sve u redu i da su svi odradili ono što im je posao.

Ukratko, procedura je ova: kada vidite psa lutalicu (što je sada već retkost jer se obično kreću u čoporima) to dojavite mesnoj zajednici. Mesna zajednica napiše prijavu komunalnoj inspekciji. Komunalna inspekcija napiše nalog JKP „Čistoća“. JKP „Čistoća“ pošalje svoju ekipu na teren. Ekipa na terenu uradi jednu od sledeće tri stvari.

a) Ne nađe psa, pa napiše izveštaj da pas nije pronađen.
b) Pronađe psa, odvede ga u „Čistoću“ gde ga sterilišu i vakcinišu, čipuju i – vrate na mesto odakle su ga pokupili (takav je propis). Zatim o tome napišu izveštaj.
c) Pronađu psa i utvrde da je on već prošao pomenuti tretman. Ostave psa, vrate se i napišu izveštaj.

Svoj izveštaj ekipa Čistoće prosledi: jedan primerak komunalnoj inspekciji, jedan primerak arhivi. Kraj. Svako je uradio svoj deo posla.

Dalje, ako vas pas ujede onda idete u Pasterov zavod gde, ako je to potrebno, recimo pas je bolestan, dobijete set vakcina (prima se periodično tokom jedne godine) – da slučajno ne biste pobesneli (mada u Zavod već dolazite besni). Zatim tužite grad koji vam posle nekog vremena isplati odštetu. Piše po novinama da su neki od ovog napravili posao, pa ih pas s vremena na vreme ujede, a oni u istim periodima izvuku novac od grada. Razume se da taj novac ide od raznih dažbina koji grad prikupi od svih nas. Kraj.

Konačan rezultat, bar što se naše mesne zajednice tiče je ovaj:

psi2.jpg (148925 bytes) psi3.jpg (247065 bytes)

Danas u Drage Spasić. Kliknite na slike

Svakoga dana, sve više je pasa na ulici, a dolazi zima. Zimi ulični psi teže nalaze hranu i lakše se razdraže. Ili uginu, od gladi, bolesti, zime. Kraj.

Da se razumemo, većina nas voli pse: ako su zdravi, čisti, nahranjeni i pitomi. Većina nas se plaši onih drugih: izgladnelih, bolesnih i opasnih pasa. U tome je velika razlika.

P.S.
Problem će, kažu, biti rešen kada se za napuštene životinje izgradi azil. A kada će azil biti izgrađen, to niko ne zna.

Saša Zorkić

Još
Ulični psi

Ulični psi, komunalci i mesna zajednica

Beskrajna priča o psima lutalicama

Ulični psi (2011)

 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar

 

Vrh strane

 

ULICE MZL
STATISTIKA MZ "LIMAN"

 

GRAD

Organizacija Grada Novog Sada

Gradske četvrti
Novog Sada

Javna preduzeća
čiji je osnivač skupština grada

Javno-komunalna preduzeća

Mesne zajednice
Novog Sada

 

LIMAN

 

Šta zanči reč liman?
Znate li šta znači reč liman?

LIMAN KROZ ISTORIJU
Sve je počelo 1764. sa Velikim limanom...

LIMANI - gradske četvrti Novog Sada
Koliko ima limana u Novom Sadu? Četiri. A znate li gde je koji?