Poslednja izmena
07.10.2009

 

 

 

 GRAĐANI KAŽU  
 
Pismo MESNOJ ZAJEDNICI ''LIMAN'' - kontejneri
 

26.06.2009.

MESNOJ ZAJEDNICI ''LIMAN''
Za Savet Mesne zajednice
Predsedniku Marku Vojnoviću
Drage Spasić 1 , Novi Sad

Obraćamo vam se povodom Programa aktivnosti Saveta Mesne zajednice ''Liman'' koji će biti razmatran na današnjoj sednici Saveta.

S obzirom da je Savet tek formiran, želimo da vas informišemo o aktivnostima Skupštine stanara zgrada Fruškogorske ulice 25, 27 i 29. Naše Skupštine stanara su se već obraćale Mesnoj zajednici kako bi dobile pomoć i podršku u rešavanju problema u okolini zgrada. Ovo se može videti iz našeg dopisa koji je zaprimljen 10.02.2009. po brojem 07/09, a koji je ilustrovan i priloženim fotografijama. Od tada do danas situacija se delimično promenila i to zahvaljujući našim aktivnostima i kontaktima sa ZIG-om i drugim komunalnim preduzećima u gradu, te ukoliko ste prilikom sastavljanja plana uzimali u obzir i naše probleme, želimo da vas obavestimo šta je do sada urađeno, a šta i dalje stoji kao otvoren problem.

Urađeni poslovi:

1. Očisćeno je smeće izmedju zgrada u Fruškogorskoj broj 25 i 27, Jirečekove 11 i Vladislava Kaćanskog 2, 4, 6 i 8 i taj prostor je delimično očišćen od divljeg rastinja.
2. Ispred zgrade u Fruškogorskoj 27 obnovljen je travnjak uništen parkiranjem automobila i posađeno je pet novih stabala.
3. Peščanik u koji je bacano smeće i gde su vlasnici dovodili svoje pse kada ih vode u šetnju, ocišćen je, nasut je zemljom i posejena je trava, a u fazi izrade je i projekat za sadnju ukrasnog zelenila.
4. Uz pomoć JKP ''Čitoća'' i direktora Dalibora Novakovića koji je uoči izbora bio na sastanku u našoj Mesnoj zajednici, uklonjeni su kontejneri za smeće koji su stajali na prostoru gde treba da bude zelena površina, tj. pored trafoa, a ispod prozora stanara u Fruškogorskoj 29. Kontejneri su premešteni sa druge strane puta, iza samoposluge ''Merkator-Roda'', gde su se već nalazili kontejneri koje koristi samoposluga.
5. Okrečen je zid samoposluge i na taj način su sa njega uklonjeni grafiti.

Osim nabrojanog ostalo je još dosta poslova koje treba uraditi, a od kojih kao PRIORITETNE I VRLO HITNE izdvajamo:

1. Postavljanje metalnih stubova (jer betonskih kugli više nema) duž zelene površine od trafoa do Drage Spasić 7 , kako je naznačeno u prilogu. Ovo je neophodno uraditi kako bi se zaštitila tek posađena stabla i travnjak, jer u suprotnom će se u nedostatku mesta za parkiranje, automobili opet početi ostavljati na zelenoj površini.

2. Proširivanje parking prostora u Fruškogorskoj ulici iza zgrade broj 29,31, 32 i 33 i to tako sto će se duž postojećeg parkinga napraviti još jedna traka za parkiranje.

Ono što svakako treba još uvrstiti u Program aktivnosti je i sledeće:

1. Pronalaženje načina da se lokal nekadašnje Ljubljanske banke, u prizemlju Fruškogorske 29, dovede u pristojno stanje i privede nekoj nameni. Pored toga što je ruglo i izvor zaraze jer se tu baca smeće i služi kao javni wc, stanarima iznad pravi, izmedju ostalog, i problem što se instalacije lokala nalaze u sistemu zgrade, pa se zimi prilikom niskih temperatura, voda u cevima zamrzava, a izvodi cevi od toplovoda zagrevaju ulicu.

2. Označiti mesto na kojem će biti izgrađen prostor za kontejnere za smeće. Pokazalo se kao najprikladnije mesto iza samoposluge ''Merkator-Roda'' kako je naznačeno u prilogu.

3. Ceo prostor od Jirečekove ulice do ulice Drage Spasic (iza zgrade gde se nalazi Mesna zajednica) je vrlo mračan i stoga mesto gde se noću sakuplja problematična omladina koja pravi buku i za sobom ostavlja razno smeće. Prema našim informacijama iz Službe investicija u ZIG-u, postoji projekat za postavljanje javne rasvete na ovom prostoru, ali bi trebalo realizaciju ovog projekta staviti na dnevni red. U šumici na prostoru iza zgrade Drage Spasić1 mogle bi se urediti staze za vožnju dečijih biciklova i rolera za decu do 7 godina.

4. Obnoviti pešačke staze između zgrada koje su dotrajale i na mnogo mesta krpljene.

5. Uz pomoć Skupštine stanara, animirati decu da sama ili uz pomoć roditelja okreče trafo i na taj način uklone grafite. Smatramo da bi ova akcija bila edukativna za generacije koje dolaze i koje bi ovaj grad učinile još lepšim.

6. Postaviti namenske kontejnere za odvojeno odlaganje stakla, plastike, metala i starih električnih uređaja.

Sve gore nabrojano je samo deo onoga šta treba uraditi da bi Liman izgledao kao stambeni kvartovi u evropskim gradovima.

U nadi da ćete opravdati poverenje koje smo vam dali na izborima u maju i da ćete se istrajno založiti da zajednickim angažovanjem rešimo probleme, najsrdačnije vas pozdravljamo.

Kliknite na snimke    
3.jpg (129115 bytes) 2.jpg (123524 bytes) 1.jpg (105796 bytes)

Ovo nije Veliki Rit! Ovo je Liman I!

 

Uništena zelena površina pored trafoa na kojoj se nalazi razbacano smeće i na koju radnici ''Čistoće'' ostavljaju kntejnere.

Prostor iza samoposluge ‘’Rodić’’ gde sakupljači papira preturaju po kontejnerima, a gde bi se mogli smestiti i kontejneri koji stoje pored trafoa.

1.Skupština stanara zgrade Fruškogorska 25,
Predsednik: Dušanka Bašić

2.Skupština stanara zgrade Fruškogorska 27,
Predsednik: Vladislav Radaković

3.Skupština stanara zgrade Fruškogorska 29,
Predsednik: Konstantin Knežević

Novi Sad, 26.06.2009


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar

 

Vrh strane

 

ULICE MZL
STATISTIKA MZ "LIMAN"

 

GRAD

Organizacija Grada Novog Sada

Gradske četvrti
Novog Sada

Javna preduzeća
čiji je osnivač skupština grada

Mesne zajednice
Novog Sada

 

LIMAN

 

Šta zanči reč liman?
Znate li šta znači reč liman?

LIMAN KROZ ISTORIJU
Sve je počelo 1764. sa Velikim limanom...

LIMANI - gradske četvrti Novog Sada
Koliko ima limana u Novom Sadu? Četiri. A znate li gde je koji?