Poslednja izmena
08.01.2013

 

 

 

 književnost  
Komentari
Korak do sna
Nova knjiga našeg pesnika suseda
 

08.01.2013.

Beleška o piscu

Mirko Stikić rođen je 30. maja 1958. godine, u banatskom selu Lazarevu, kraj Zrenjanina, gde je pohađao i osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Zrenjaninu.
Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, 1981. godine. Radio, kao diplomirani ekonomista, u organima uprave (republičkim i pokrajinskim).

Objavio je knjigu pesama „Duša na dlanu“ (2011. izdavač „Prometej“, Novi Sad).

Živi i radi u Novom Sadu.

Krajem prošle godine iz štampe je izašla nova knjiga - zbirka pesama "Korak do sna" Mirka Stikića. Knjiga je objavljena u izdanju renomirane novosadske kuće Prometej“

 

Ovo je druga zbirka pesama Mirka Stikića. Prva, "Duša na dlanu", takođe u izdanju Prometeja, objavljena je pretprošle, 2011. godine. Toj knjizi naša MZ je posvetila jedno divno književno veče (pogledajte ovde)

Pesme Mirka Stikića, uz poneki izuzetak, spadaju u ljubavnu poeziju.

 

Pesme iz knjige "Korak do sna"

 

C'EST LA VIE*

Istarska obala sedamdeset i neke

Nikada više onakvog leta

Pamtim te osećaje, sada daleke

Prohujale davno kao miris  cveta

 

„C'est la vie

Na rastanku reče

Te tri reči samo izusti

Uz osmeh setni, to poslednje veče

I u moju se pesmu spusti

 

Nema ni nje ni toplog leta

Nema čak ni zemlje one

Ostade samo jedna seta

Sred beskraja vasione

 

 * C'est la vie  (francuski) - takav je život

POSLE RASTANKA

Posle ljubavi ostaju melodije setne

Praznina neka u srcu i duši

Bojazan da se oči ne sretnu,

Dok se još zgarište ljubavi puši.

 

Ostaju neka pisma i knjige,

Gomila nedosanjanih snova,

Preko noći teške brige,

Kako opet početi iznova?

 

Posle rastanka ostaju uspomene

S kojima ne znamo šta bi dalje,

Poznata pesma uz pratnju gitare:

Seća se ljubavi stare.


O knjizi:

IZMICANJE NEMIRIMA I USUDIMA OVOG (NE) VREMENA

Mirko Stikić „Korak do sna“ (2012.)

Početkom januara, ove Nove godine, pre Božića, dok se još snežne pahulje nisu sa pticama zavitlale u nebo, doneo mi je svoj najnoviji rukopis, novu zbirku pesama, pesnik Mirko Stikić. Rukopis je naslovio „K o r a k d o s n a“.

Mirka Stikića upoznajem u likovnom salonu „Liman naš“, na otvaranju izložbe slika moje komšinice Slobodanke ( Bobe ) Gluhović-Perković, početkom novembra, prošle godine, gde se obeležavao Dan naše Mesne zajednice, kada je i Stikić, ulepšao taj dan, govoreći svoje stihove. Oboje živimo u jednom od najlepših delova grada-Limanskom.

Tada saznajem, da je u maju 2011. godine, izašla iz štampe njegova prva zbirka pesama „Duša na dlanu“, koju je objavila Izdavačka kuća „Prometej“, iz Novog Sada. Pričao mi je o svojim motivima, za upuštanje u pisanje poezije. Njemu, rekao je, pisanje nije samo izazov da pesnički iskaže svoje emocije, nego i intelektualna relaksacija u teškim, životnim situacijama, kojima smo svi povremeno pritisnuti.

Pesme su tematske, sudbinsko-ispovedne, intimističke. Rukopis je razdeljen u tri ciklusa pevanja. Prvi ciklus nosi naslov „Želje i snovi“, drugi „ Posle ljubavi“ i treći „Kada se zavese spuste“.

Piše ljubavne pesme. Večita inspiracija pesnika.

„Pred slikom tvojom
K`o pred ikonom klečim
Nedostižna, ti zvezdo daleka“

Obraća se pesnik i majci, ocu, sinu (svojim bližnjima).

Pesme su i refleksivne, čak pomalo liče i na elegiju. To su, možda, i žalobne pesme, tugovanke. U njima pesnik iznosi svoja osećanja, tihu tugu i bol, zbog toga što je sve nestalno i prolazno (naročito-prolazno).

Stikić piše u rimovanom stihu, i to uz rimovanje i imenica i glagola. U pesmama je reč o grehu, istini, oproštaju, zabludama, „čemeru i stidu“ i usudu (pre svega ličnom ).

Citiram:

„Često se vraćam sa krivudavog puta
Dok obalom besciljno lutam
Da l` je došla teška minuta?“

Ipak, pesnik nadrasta teskobu, podiže svoje duhovne znakove i kako kaže Ivo Andrić „kad god nastupe teška vremena, okrećemo se toplom krilu umetnosti. Sklanjamo se od sebe samih“. Okreće se „poeziji kraljici svih žanrova u književnosti“. Slaže impresije o sebi-pesniku:

„Nečiji će život pasti u prašinu
Arena će utonuti u tišinu
Zaćutaće nesuđeni pesnik“

„Odnesi sa sobom
Sve stihove moje
I sve lepo iz ovih pesama“

„Sa rimama se igram, eto
Ponešto pišem, pomalo lutam
Možda ću postati
Nesrećni pesnik narodu svom“

I za kraj moga teksta, umesto zaključka, i ovoga puta se Poetesa obratila Poeti i ljubiteljima reči, u ime „zauvek i posle“, za neka nova sećanja, sa verom u lepotu pesništva.

Mirjana Štefanicki-Antonić

Novi Sad,
15. januar 2012. godine
(nedelja uveče,
snežne pahulje su se
zavitlale na mojoj terasi )

***

KORAK DO SNA

Mirko Stikić, pesnik, pripremio je za čitalačku publiku i drugu zbirku pesama pod nazivom „Korak do sna“ i diskretno i nenametljivo približio se onoj grupi pisaca koji sa posebnom senzibilnošću, emocionalnog naboja i evokativne predanosti govori o sebi, svetu oko sebe i čoveku u celini. Jezgro pesnikovog doživljanja doseže do detinjstva, do oca, do majke i do svakog voljenog bića. Pre svega pesme o svojim bližnjima imaju u sebi neku posebnu čar, jer govore ovde i sada o davnim vremenima i emocijama posebne percepcije. Stikić nam otkriva na veoma originalan način istine o čoveku, o dobru i zlu, o tome kad je najslabiji i kad je najjači i kad je samo cvet u lancu sudbine. Naš pesnik je jednako otvoren i prema prošlosti i prema budućnosti, ali uporedo traži i svoje mesto pod suncem. Čitajući stihove gospodina Stikića, prisutno je osećanje da se radi o darovitom pesniku, ali da je veliki uticaj imala na njegov duhovni razvoj srpska i ruska narodna lirika. On je impresivan u svojoj skromnosti, čistoti dijaloga sa svojim milim i dragim, sa mnoštvom bisera iz života i gorčinom u srcu i duši. Ova knjiga pesama pripada onoj književnoj opservaciji gde se u srpskoj lirici prelamaju i sublimišu evokacija, emocija, misao, slika i refleksija. Stikić je pesnik velikog imaginativnog poleta, prepoznatljivog temperamenta i bliske invencije. Naš poeta je najizražajniji kad je u svom mikro prostoru, kad piše o svojim mukama i pokušajima, o patnjama koje je naneo drugima i u promišljanju istina koje su bolne za svakog čoveka. Zato, na kraju, treba ukazati da Stikićevi stihovi imaju muziku, koja između redova mnogo govori o životu i sudbini čoveka, kao i o vremenu koje je prohujalo sa vihorom.

Prof. dr Mladen Dražetin

 

ODLAZE RODE

Ponovo su magle prekrile grad

Zorom drveće tužno drema

Sve je  isto kao nekad

Samo drage nema.

 

Prošlo je mnogo zima i leta

Dugo se nismo videli od tad

Sećanje pomalo obavija seta

Ona i ja i Novi Sad.

 

I dok šetam kraj Dunava,

Te velike mutne vode,

Osećam da odleće deo mene

Kao što u jesen odlaze rode.


Još
 

 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar

 

Vrh strane

 

ULICE MZL
STATISTIKA MZ "LIMAN"

 

GRAD

Organizacija Grada Novog Sada

Gradske četvrti
Novog Sada

Javna preduzeća
čiji je osnivač skupština grada

Javno-komunalna preduzeća

Mesne zajednice
Novog Sada

 

LIMAN

 

Šta zanči reč liman?
Znate li šta znači reč liman?

LIMAN KROZ ISTORIJU
Sve je počelo 1764. sa Velikim limanom...

LIMANI - gradske četvrti Novog Sada
Koliko ima limana u Novom Sadu? Četiri. A znate li gde je koji?